Actueel: Verslag overleg NZa over diabetes voetzorg

 1. ProVoet

  ProVoet .

  Lid vd Maand

  Berichten:
  451
  Ontvangen Likes:
  414
  Trophy Punten:
  135
  Donderdag 16 februari hebben we met de NZa gesproken over de problemen in de voetzorg voor personen met diabetes. Naast ProVoet waren de NVvP, verschillende zorgverzekeraars, Stipezo, Ineen en NMMV aanwezig. Hierbij een kort verslag van de belangrijkste zaken die zijn besproken.

  Er is stilgestaan bij de spreiding van de zorgprofielen en het hoge aantal declaraties dat buiten de keten om loopt. Daarnaast was er aandacht voor individuele behandelplannen. Hierbij is soms nog discussie over wat nu precies medisch noodzakelijke zorg is. Het is dan ook belangrijk dat het behandelplan de medisch noodzakelijke zorg concreet beschrijven. Een mogelijkheid die hierbij is besproken is dat de podotherapeut voortaan het behandelplan meegeeft aan de cliënt.

  De contracten die worden gesloten tussen podotherapeuten en pedicures werden ook besproken. Hierbij is stilgestaan bij het tarief in verhouding tot de hoge eisen die podotherapeuten soms stellen aan pedicures. Ook de BTW is hierin benoemd. De NZa heeft hier geen zeggenschap over maar zal dit bij de Belastingdienst benoemen.

  De kosten voor de diabetische voetzorg stijgen sterk. Als de stijging van kosten zorgt voor een daling van het aantal (ernstige) amputaties, dan is dat een grote winst, die momenteel niet in de cijfers terug te vinden is. De NZa gaat zich inzetten om deze cijfers boven tafel te krijgen.

  Er is al voor dit overleg een communicatie werkgroep opgezet met onder andere ProVoet en de NVvP. Het doel van deze werkgroep is om de communicatie richting klanten te verbeteren en duidelijk te maken wat wel en niet wordt vergoed. Dit is gericht op het hele traject, van POH’er tot podotherapeut.
  zorgkosten.jpg
   
  Laatst bewerkt: 24 feb 2017
  PedicureAns, Daphne, vvld en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. Carien Lemein

  Carien Lemein LEKKER BEZIG

  Berichten:
  7
  Ontvangen Likes:
  9
  Trophy Punten:
  29
  Aanvullend op de door Provoet hierboven aangegeven aanwezigen bij dit overleg, willen wij als woordvoerders van de pedicures uit Flevoland en van PNZ (Pedicure Netwerk Zwolle e.o.) melden dat wij op uitnodiging van de NZa ook aanwezig waren bij dit overleg. O.a. het punt van de BTW hebben wij als woordvoerders van Flevoland (Alexia Bakker) en PNZ (Carien Lemein) nogmaals onder de aandacht gebracht van de NZa omdat wij van mening zijn dat de huidige vergoedingen te laag zijn en dat de aftrek van BTW de opbrengsten van de DM-zorg voor de pedicure dusdanig verlaagt dat de kwaliteit van de door ons te leveren zorg onder druk komt te staan. De Diabetische Voetzorg brengt financieel in verhouding minder op (zeker met de tarieven die ons worden toegekend door de podotherapeuten) maar kost qua werktijd, opleiding en registratie bij Procert, voorlichting aan cliënt over wat precies medisch noodzakelijk is / toelichting op het zorgplan, het gebruik moeten maken van diverse declaratiesystemen en het maken van zorgverslagen richting podotherapeuten, veel meer dan de reguliere cliënt. Omdat te kunnen (blijven) investeren in bovenstaande zaken moet er wel voldoende financiële compensatie zijn, anders zal na verloop van tijd het te kort aan financiële middelen een negatief effect hebben op de kwaliteit van de zorgverlening. Wij waren dan ook blij met de toezegging van de NZa.
   
  Pam Heemskerk, PedicureAns, Lente en 2 anderen vinden dit leuk.
 3. JM. Bijlsma-Vos

  JM. Bijlsma-Vos ACTIEF LID

  Berichten:
  152
  Ontvangen Likes:
  54
  Trophy Punten:
  99
  ProVoet hierbij weer bedankt :).
   
  PedicureAns vindt dit leuk.
 4. Salm

  Salm KOMT OP GANG

  Berichten:
  3
  Ontvangen Likes:
  1
  Trophy Punten:
  19
   
 5. Salm

  Salm KOMT OP GANG

  Berichten:
  3
  Ontvangen Likes:
  1
  Trophy Punten:
  19
  Wat goed zeg, woordvoerders!!! Ga vooral zo door!!
   
  PedicureAns vindt dit leuk.
 6. 10Tenen

  10Tenen LEKKER BEZIG Deelnemer Disinall Quiz 2017

  Berichten:
  104
  Ontvangen Likes:
  5
  Trophy Punten:
  44
  Goed verwoord
   
  PedicureAns vindt dit leuk.
 7. Juulke Steenhuis

  Juulke Steenhuis Medisch Pedicure

  Berichten:
  6
  Ontvangen Likes:
  8
  Trophy Punten:
  29
  Een zinvolle bespreking op 16 februari na mij ingelezen te hebben op bovengenoemd bericht.Er wordt een communicatie werkgroep geïnstalleerd. Dit is goed nieuws! Hoop dat er snel resultaat uit deze werkgroep komt want de tijd tikt door.............................
  In"ons werkveld"is veel onduidelijk door regelgeving ingaande 1-1-2017 en daarvoor.
  Sluit mij aan bij het bericht van Carien Lemein.
  Bedankt voor de inzet.
   
  PedicureAns vindt dit leuk.
 8. voetzoeker69

  voetzoeker69 LEKKER BEZIG

  Berichten:
  61
  Ontvangen Likes:
  15
  Trophy Punten:
  44
  Fijn te horen dat er ook mensen van de werkvloer hun inbreng kunnen doen. Iedereen bedankt voor de inzet. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt.
   
 9. Fenna

  Fenna ACTIEF LID

  Berichten:
  31
  Ontvangen Likes:
  30
  Trophy Punten:
  49
  In het verslag lees ik "het hoge aantal declaraties buiten de ketenzorg om" waar komt dit vandaan? Ik heb veel Simm's 0 cliënten die niks meer vergoed krijgen dus dit zou juist de kosten moeten drukken.

  Of is het hele ketenzorgstelsel veel duurder dan het oude vergoedingssysteem? Bij het oude vergoedingssysteem rechtstreeks aan de verzekering hield ik er meer aan over.
   
  Voetjes75 en lowenthalpedicure vinden dit leuk.
 10. Pam Heemskerk

  Pam Heemskerk TOP LID Regiodagen Team

  Berichten:
  244
  Ontvangen Likes:
  101
  Trophy Punten:
  130
  Heeft de NZa een antwoord van de Belastingdienst gekregen over deze kwestie? Wie volgt dit op?
  Op dit moment vindt er oneerlijke concurrentie met de podotherapeut die hetzelfde instrumentele behandeling kan geven zonder btw te betalen... dat moet veranderen.
   
  lowenthalpedicure vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina