Actueel: Duidelijkheid over opleidingen, opleiders en specialisaties

 1. Ron Verschuren

  Ron Verschuren LEKKER BEZIG

  Berichten:
  8
  Ontvangen Likes:
  18
  Trophy Punten:
  29
  Op zaterdag 20 mei ontmoetten leden, bestuur en werkorganisatie van ProVoet elkaar tijdens de ALV. Ik heb er alle vertrouwen in dat we als organisatie en bestuur goede voelsprieten hebben voor wat er in de branche speelt. Toch is zo’n ALV een mooie kans om de mening direct van de beroepsgroep zelf te horen. Ik zag duidelijk bevestiging voor een aantal initiatieven die we momenteel ontwikkelen.

  Als het om duidelijkheid gaat, zie ik op korte termijn volop kansen en wensen op het gebied van opleidingen. Onze branche is hierin behoorlijk ‘vrij’ om opleidingen te regelen op een manier die goed werkt voor onze beroepsgroep. Goede voorbeelden hiervan zijn de branchediploma’s medisch pedicure en pedicure, welke goed aansluiten bij behoeften van de zorgmarkt, maar ook van de pedicure zelf: 95% van onze leden heeft een branchediploma.

  Opleiding is de basis voor de kwaliteit van onze leden en de uitstraling van onze branche, daarom zetten we ons daar vanuit ProVoet sterk voor in. Vanuit onze rol als belangenbehartiger zetten we ons op dit gebied ook in voor duidelijkheid. Het is voor onze (toekomstige) leden belangrijk dat ze weten wat ze kunnen verwachten van een opleiding. Niet alleen wat betreft de inhoud, maar ook welke nieuwe kansen hen dit biedt. Bijvoorbeeld doordat de pedicure hierdoor toegang krijgt tot een nieuwe markt, of doordat het de pedicures helpt in het zich profileren richting de consument en het zorgveld. Als het gaat om duidelijkheid is het voor de consument en het zorgveld (en dus voor ons) belangrijk te weten welke ‘smaken’ (specialisaties/kwalificaties) er zijn en wat ze van wie mogen verwachten.

  Eén van de zaken die we hierbij aan het organiseren zijn, is de borging van het branchediploma. Tot 1 januari a.s. wordt dit geregeld door het Centrum voor Ambachtseconomie (CvAE). Vanaf 1 januari wordt dit geregeld door een nieuwe onafhankelijke stichting die momenteel in voorbereiding is door ProVoet. Want de continuïteit en kwaliteit van de branchediploma’s zijn belangrijk voor de beroepsgroep en onze vereniging.

  Hiernaast horen we regelmatig de vraag: “wanneer is iets een ‘specialisatie’ en aan welke voorwaarden moet zo’n opleiding dan voldoen?”. Hier gaan we ons vanuit ProVoet nog sterker voor inzetten. Denk bijvoorbeeld aan de specialisatie medisch pedicure sport. Deze specialisatie richt zich op een nieuwe markt. Wil je die zorg goed in kunnen vullen, dan zijn specifieke kennis en vaardigheden nodig. Om de kwaliteit van de specialisatie te borgen is een competentieprofiel opgesteld. Hier staat duidelijk en realistisch beschreven waar zo iemand aan moet voldoen. Wij vinden het dan ook niet meer dan logisch dat een pedicure zich alleen medisch pedicure sport mag noemen, als de opleiding voldoet aan het competentieprofiel.

  Dus, ProVoet gaat met een aantal initiatieven onze gidsfunctie verder uitbouwen om pedicures, consumenten en anderen duidelijkheid en transparantie te bieden. Dat wil zeggen, dit zijn de specialisaties de we kennen en dit zijn de competenties die daarbij horen. En welke opleiders voldoen aan de minimumeisen die we daarbij stellen? En brengt het onze leden datgene wat vooraf wordt gesuggereerd? Dat we hier ook gebruik gaan maken van recensies van pedicures die de opleiding al hebben gevolgd spreekt denk ik voor zich. Gelukkig zijn vele opleiders blij met deze insteek. Want als je kwaliteit levert dan gaat dat hiermee bevestigd worden. En als je jezelf als opleider wilt blijven ontwikkelen, dan is dergelijke feedback een mooi cadeautje.

  En alles met als doel; het versterken van onze branche. Verhogen van kwaliteit, helderheid en transparantie naar consumenten en zorgverleners. Om zodoende nog meer mensen bewust te maken van het belang van goede voetzorg!

  Ron Verschuren
  Directeur
  opleiding_1_0.jpg
   
 2. Evelien Wesselink

  Evelien Wesselink ACTIEF LID ProVoet Poule

  Berichten:
  102
  Ontvangen Likes:
  63
  Trophy Punten:
  79
  goed bezig!
   
 3. Pam Heemskerk

  Pam Heemskerk TOP LID Regiodagen Team

  Berichten:
  247
  Ontvangen Likes:
  101
  Trophy Punten:
  130
  @Ron Verschuren

  Goed bezig. Ik heb de ALV niet bijgewoond (te ver weg) pleit ook voor duidelijkheid, openheid en de waarheid.

  Over opleidingen gesproken: Je zou denken dat als de Leidse Universitaire Medisch Centrum (LUMC) jouw benaderde voor accreditatie dat je dat als branche organisatie met een volmonding “ja” zou beantwoorden.

  Ik was met stomheid verslagen afgelopen di. toen ik hoorde dat hun aanvraag door ProCert niet met 1 punt werd geaccrediteerd. De lezing ging over de Diabetische voet. Een gemiste kans voor pedicures om met chirurgen, orthopedische schoenmakers en podotherapeuten die in het ziekenhuis werken te netwerken – hoe kan ProCert zo een kans voorbij laten gaan? Ik schaam mij diep. Toen ik aan ProCert vroeg “waarom?” krijg ik als antwoord dat ze vond dat de lezing te kort was. Nu begin ik te twijfelen aan hoe jou accreditatie systeem werkt. Als ik de hele dag op een beurs rondslenteren krijg ik punten maar als ik een 3 uur durende lezing in het ziekenhuis volg niet. Dat snap ik niet. Graag vraag ik uitleg.

  Meer lees je in de thread:

  http://www.depedicure.nl/index.php?threads/26053/
   
  pedicar vindt dit leuk.
 4. Maarten

  Maarten Beleidsmedewerker Kwaliteit ProCERT Admin Team ProVoet Poule

  Berichten:
  10
  Ontvangen Likes:
  13
  Trophy Punten:
  29
  @Pam Heemskerk: Beste Pam, de kans is groot dat het programma van LUMC alsnog wordt geaccrediteerd. Het programma was in eerste instantie te kort om te accrediteren. Na berichten van diverse pedicures dat het programma in de praktijk wel lang genoeg was, hebben we contact opgenomen met LUMC. Ze hebben toegezegd een nieuwe aanvraag in te dienen.
   
  Rosa, Igna Breedeveld en Liana Tieland vinden dit leuk.
 5. Pam Heemskerk

  Pam Heemskerk TOP LID Regiodagen Team

  Berichten:
  247
  Ontvangen Likes:
  101
  Trophy Punten:
  130
  @Maarten: Bedankt Maarten voor je bereidheid deze accreditatie aanvraag te herzien. Ik hoor graag van u.
   

Deel Deze Pagina